vrijdag 29 april 2016

Vooraf: de plannen!


Een gedegen voorbereiding is het halve werk!

Ja mensen! Morgen, zondag 1 mei  gaat het dan eindelijk weer gebeuren: 4 jaar nadat we vanuit Bergen naar ons tweede huis in Javea, Spanje zijn gefietst (lees hier ons reisverslag van toen), willen we nu toch eindelijk weer eens hetzelfde gaan doen, maar dan andersom, n.l. van Javea in Spanje terug naar Bergen, Nederland.

Je zou zeggen, dat als je die 2700 kilometertjes al eens een keer helemaal hebt afgelegd,  dan is je toch nog wel bijgebleven hoeveel je hebt geleden en afgezien, hoeveel slecht weer en tegenwind je over je heen hebt gekregen, en vooral hoeveel van die kilometers bergop bleken te zijn. En als je dat dus al weet, waarom zou je dan in godsnaam als weldenkend mens dat nóg eens willen doen?

Komt nog bij: we zijn 4 jaar ouder, de 50 alweer dik gepasseerd en dus niet echt meer in de bloei van ons leven, zijn we een niet onaanzienlijk aantal kilootjes zwaarder geworden sinds die tijd en de conditie is...uhm... zeg maar ...uh... wat is het juiste woord... ah ja....rúk!

Maar jullie hebben toch wel een beetje getraind, hoor ik jullie zeggen?  Welnee, núl (0) trainings-kilometers in de beentjes. Noppes, nada, niënte. Niet eens op de fiets naar de Appie geweest.
Is toch ook nergens voor nodig? Die gemiddeld 100 km per dag, dat moet toch gewoon lukken? Heb je notabene de hele dag de tijd voor!

Afijn, ik vermoed dat de meesten van jullie het welslagen van deze tocht na al deze redelijk nadelige feitjes bij voorbaat als volstrekt kansloos inschatten. Vooral als ik vertel dat ik een goeie 3 weken geleden nog een vrij heftige longvliesontsteking heb gehad, waarvan beide longetjes ook nog maar nét hersteld zijn.

Al met al zijn we er fysiek dus matig tot zeer matig aan toe. Maarrrrrr... ons eeuwige optimisme en opportunisme staan nog fier overeind! En hadden we al verteld, dat de tocht 4 jaar geleden écht één van onze leukste vakanties ooit was? Nou dan. En dus zwaaien wij (met enige moeite weliswaar) het been morgen dus met opgewekt gemoed weer over ons zadel heen om met de eerste etappe van deze fietstocht te starten. Een afstand van een kleine 100km naar El Saler, gelegen vlak onder Valencia.  Lekker rustig beginnen dus, zeg maar...

Na Valencia verlaten we dan de kust en gaan we vervolgens landinwaarts de hoogvlakte op, om via Teruel, en Pamplona dwars door Spanje naar San Sebastian te fietsen. Daarna vervolgen we onze weg langs de Franse Atlantische kust om  ergens boven Bordeaux vervolgens het Sint Jakobspad te gaan volgen wat helemaal doorloopt tot in Nederland (Haarlem). We hopen dan zo'n beetje de eerste week van juni weer de dorpsgrens van Bergen te passeren. We hebben er dan 5 weken over gedaan, waarbij we één rustdag per week in hebben gepland.

Overnachten doen we net als de vorige keer in hotelletjes, B&B's, pensionnetjes of wat er ook maar beschikbaar is op dat moment. Het liefst zo geriefelijk mogelijk, zo zijn we dan ook wel weer. Dus er worden geen tenten meegezeuld, laat staan potten en pannetjes om ergens in de vrije natuur te gaan kokerellen. Want al dat fietsen is leuk, maar een lekker warme douche en een fijn bedje met frisse lakentjes valt wat ons betreft veruit te prefereren boven al dat geklooi dat kamperen heet. Daar zijn we zo langzamerhand immers een beetje te mooi voor geworden.

Qua materiaal hebben we 4 jaar geleden speciaal voor de fietstocht ook 2 twee échte tracking-bikes van Santos gekocht, een gerenommeerd merk in de reisfietselarij. Hele fijne fietsen die echt superlicht rijden en tóch stevig zijn, wat ook echt nodig is met al die bagage achterop.

Overigens: de fietsen hebben hier 4 jaar stil gestaan in huis en toen we dan uiteindelijk een paar maanden geleden verzonnen hadden om dan toch maar eens een klein testrondje te gaan rijden, toen braken na een aantal kilometers spontaan een stuk of 4 spaken in mijn achterwiel als luciferhoutjes af. Alle spaken bleken volledig doorgeroest, waarschijnlijk door de zilte zeelucht. Zo'n testrondje is dus zo'n slecht idee nog niet, bleek maar weer. Afijn, alle spaken zijn nu vervangen door de zeer verbaasde fietsenmaker, die zo iets nog niet eerder had meegemaakt.

Qua bagage proberen we in ieder geval zo nemen zo min mogelijk mee te nemen. Elke kilo telt tenslotte, zeker als je tegenwind of heuvelop gaat. We hebben elk 2 fietstassen en we hebben onszelf opgelegd, dat we het daarmee moeten doen. Noodgedwongen nemen we dus ook alleen het meest hoognodige aan kleding mee en wordt het dus gewoon veel hetzelfde aan trekken, die onderbroek weer eens binnenstebuiten keren en/of regelmatig even een wasje doen in de badkuip van de hotelkamer...

Kortom: wij zijn er klaar voor! We zullen net als 4 jaar geleden proberen elke dag hier even een update te geven, zodat de geïnteresseerden onder jullie helemaal op de hoogte blijven van ons reilen en zeilen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom en kun je hieronder achterlaten. Ben je echter superlui en heb je geen zin actief om de hele tijd dit blog op te zoeken, dan kan je je hieronder zelfs aanmelden om alle updates via email te ontvangen!


Vrolijke fietsgroeten,
M&M